Wie Viel Kalorien Hat 100 Ml Bier?

Wie Viel Kalorien Hat 100 Ml Bier
Veel voorkomende porties

Portiegrootte Calorieën
100 ml 44
1 blik of fles (350 ml) 155
1 portie (360 g) 155
1 kleine kruik (950 ml) 413

Nog 2 rijen.

Hoeveel calorieën 0 5 liter bier?

Een biertje of een boterham? – In een sneetje bruinbrood zitten 83 kilocalorieën. Met bijvoorbeeld kaas (48+) kom je op een totaal van 194 kilocalorieën. Inclusief boter, want je moet ook aan je Schijf van Vijf denken natuurlijk. Een glas pils bevat 113 kcal, een flesje bier 135 kcal en een blikje maar liefst 149 kcal.

Welk bier heeft de minste calorieën?

Maar in welk bier zitten de minste calorieën? Wanneer je voor gewoon bier gaat, kun je het beste voor Amstel of Grolsch kiezen, want daar zitten de minste calorieën in. Maar echt veel verschil zit er niet in. Alleen Jupiler komt ver boven de rest uit en bevat de meeste kilocalorieën.

Welk bier meeste calorieën?

Wat is het aantal calorieën in frisdrank en alcoholische drankjes?

Soort drank Alcoholpercentage Calorieën
Alcoholvrij bier (250 ml) 0,1% 55
Bier (250 ml) 5% 100
Speciaalbier 5-10% 105-208
Wijn rood (100 ml)* 12% 80

.

Hoeveel calorieën in 33cl bier?

Er zitten 145 kilocalorieën in 1 blikje (330 gram) bier. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in ‘ bier ‘? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.

Waarom word je dik van bier?

Je wordt dik omdat: – Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten.

 1. Zij krijgen daardoor een ‘bierbuikje’;
 2. Bij vrouwen gaat het extra vet vooral in de heupen, bovenbenen en armen zitten;
 3. Daar komt nog eens bij dat alcohol de afbraak van vet uit de voeding vertraagt;
 4. Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn;

Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.

Is bier goed voor je lichaam?

Bier zit vol met vitaminen en mineralen. zoals fosfor, jodium, magnesium en kalium. In bier zitten minder suikers dan in frisdrank. In een blikje cola  bijvoorbeeld zitten zeven theelepels suiker en in een half biertje iets meer dan één. Bier verhoogt de productie van gal, dat helpt bij de vertering van vet eten en het versnellen van je spijsvertering.

Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk  voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.

Bier bevat een antioxidant die goed is voor je huid. Ferulinezuur, dat veel in bier voorkomt, is een antioxidant die je huid herstelt na zonschade. Bier beschermt je tegen een beroerte. Bier voorkomt dat je bloed gaat klonteren. Bier is goed voor je bloeddruk.

Gematigd bierverbruik houdt je bloeddruk onder controle. Bier kan diabetes voorkomen. Bierdrinkers hebben minder kans op alzheimer en dementie. Het verbetert je geheugen zelfs! 10. Je botten versterken door bier.

11. Last van diarree? De microculturen in bier bestaan uit azijn- en melkzuren. Deze stoffen beperken de cultuur van darmkiemen die diarree veroorzaken. 12. Bier helpt tegen stress. 13. Bier voorkomt nier- en galstenen met maar liefst 40%. 14. Een glas bier in de avond voorkomt slaapstoornissen.

 • 15;
 • Bier bevat polyfenolen die de groei van tumoren in toom houden en beschermt je dus tegen ziekten zoals kanker;
 • 16;
 • Bier is goed voor je als je verkouden bent;
 • Dit geldt zeker wanneer je warm bier drinkt;

Het bevordert de bloedsomloop, de ademhaling en versterkt je immuunsysteem. 17. Bier beschermt de foetus tegen vroeggeboorte en misvormingen bij zwangere vrouwen. Maar dan wel alcoholvrij bier, natuurlijk! 18. Bier helpt maagzweren voorkomen. Anderhalve liter bier per week remt de aangroei van bacteriën die een ontsteking van de maagwand kunnen veroorzaken.

19. Bier is een goede dorstlesser. Bier bevat voor meer dan 80% uit water. 20. Bier helpt bij afvallen. Of dit helemaal waar is betwijfelen wij nog, maar uit studies blijkt dat mensen die met mate bier drinken minder overgewicht vertonen dan niet-drinkers.

21. Bier is goed voor je haar. Bier bevat mineralen en vitaminen die goed voor de verzorging van je haar zijn. Een ‘bierspoeling’ geeft je haar meer volume.

Welk merk bier is het gezondst?

De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.

Hoeveel boterhammen zitten er in een biertje?

Een boterham met kaas levert bij elkaar opgeteld 160 kcal.

Sneetje tarwebrood Plak kaas (40+, 20 g) Halvarine (40% vet, 6 g) 83 kcal 55 kcal 22 kcal

Een glas bier (5% alcohol) van 250 ml levert 110 kcal. Dit is dus minder dan twee boterhammen met kaas. Bekijk meer informatie over de voedingswaarde van bier. De  Bierwijzer  geeft een overzicht van hoeveel calorieën er in een hapje en een drankje zitten.

Waar zitten meer calorieën in bier of wijn?

Caloriebron – Alcoholische dranken kunnen zorgen voor een hoger gewicht. Dat wordt nog vaak over het hoofd wordt gezien door wie gezond wil leven. 1 gram zuivere alcohol staat voor 7 Kcal terwijl bijvoorbeeld koolhydraten (zetmeel en suikers) 4 Kcal per gram leveren. Aangezien een standaardglas alcohol 10 gram zuivere alcohol bevat, levert dat alvast 70 Kcal per glas. Hoeveel calorieën je consumeert door het drinken, hangt niet alleen af van het aantal gram zuivere alcohol maar ook van het soort alcoholische drank:

 • Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo’n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal.
 • Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal.
 • Omdat ze naast alcohol vaak ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn cocktails en mixdranken de grootste dikmakers. Hetzelfde geld voor likeuren die veel suikers kunnen bevatten.

Waarom is bier slecht voor je?

Matig bier drinken is gezond – We weten natuurlijk allemaal dat alcohol de gezondheid schaadt en zeker af te raden is voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, jongeren en risicopatiënten. Volgens bepaalde bronnen zou bier het risico op kanker verhogen , zelfs al bij geringe dosissen. Door zijn hoog purinegehalte verhoogt het ook het risico op jicht voor wie daaraan gevoelig is, omdat er tijdens de afbraak van die purine urinezuur gevormd wordt.

En het is een feit dat alcohol via het bloed in de hersenen terechtkomt waar het de zenuwsignalen verstoort en het geheugen zowel als de concentratie negatief beïnvloedt. Maar het gros van de lectuur over dit issue geeft de ‘bieronthouders’ toch ongelijk.

Het credo luidt: Matig bier drinken, is gezond. Bij verstandig gebruik halen de heilzame effecten en voordelen het overwicht op de negatieve bijwerkingen of risico’s. Lees ook: Eén glas bier of wijn verhoogt kans op kanker.

Wat is gezonder bier of wijn?

Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes. Dat geldt voor bier, wijn en sterke drank. .

Hoeveel kom je aan van bier?

Mensen denken vaak dat het drinken van alcoholische dranken, vooral bier, leidt tot gewichtstoename, met name rondom de buik. De wetenschappelijke kennis hierover is echter niet eenduidig. Alcoholische dranken bevatten zeker calorieën en bij een hoge inname is er ook een toename in lichaamsgewicht te zien. Maar bij matige alcoholconsumptie, in het bijzonder bij vrouwen, lijkt er geen verband te zijn met een hoger lichaamsgewicht. Direct naar: Obesitas in Europa Calorieën uit bier Effecten van alcohol op eetlust, lichaamsgewicht en obesitas Andere factoren die het effect van alcohol op lichaamsgewicht beïnvloeden Metabool syndroom De afbraak van alcohol in het lichaam Onthoud: Bier is niet altijd de enige oorzaak van een ‘bierbuik’ Obesitas in Europa Overgewicht en obesitas hebben in Europa epidemische vormen aangenomen. 2 Uit gegevens van 19 lidstaten van de EU blijkt dat het percentage van de volwassenen (18 jaar en ouder) met overgewicht of obesitas in 2008 varieerde van 37% tot 57% bij vrouwen, en van 51% tot 69% bij mannen. 3 Obesitas levert een grote bijdrage aan de wereldwijde ziektelast, met name door chronische ziektes en beperkingen.

See also:  Was Bedeutet Grundumsatz Kalorien?

4 Een toename van het vetpercentage in het lichaam is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2, een verstoord vetmetabolisme en hart- en vaatziekten, en wordt geassocieerd met veel andere gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsontsteking, bepaalde soorten kanker, psychische problematiek, en met een hoger sterfterisico.

5-11 Calorieën uit bier Net als bijna alles wat we eten of drinken, bevat bier calorieën. Twee derde daarvan is afkomstig van de alcohol, een derde van de koolhydraten. Een te verwaarlozen hoeveelheid komt uit eiwitten. Deze verhoudingen kunnen overigens verschillen, afhankelijk van de samenstelling van het bier, de alcoholische sterkte en hoe het is gebrouwen.

 1. 12 Calorieën uit alcohol De grootste bron van energie in bier is alcohol, met een energiewaarde van 7 kcal per gram;
 2. Omdat het lichaam alcohol niet kan opslaan en het beschouwt als een schadelijke stof, wordt het direct afgebroken;

Die afbraak krijgt dan ook voorrang boven de afbraak van andere voedingsstoffen, hoewel kleine hoeveelheden alcohol, bij een maaltijd, het energieverbruik mogelijk kunnen stimuleren. 13,14 Calorieën uit koolhydraten Door koolhydraten te verbranden, maakt het lichaam 4 kcal per gram koolhydraten vrij.

Het aantal koolhydraten in bier varieert van 20–30 gram per liter. 15 Bier bevat per glas ongeveer dezelfde hoeveelheid koolhydraten als zoete witte wijn, minder koolhydraten dan likeur, en meer dan droge witte wijn.

47 Effecten van alcohol op eetlust, lichaamsgewicht en obesitas Wie meer calorieën eet dan hij verbrandt, komt aan in gewicht. De energie die alcoholische dranken leveren, komt bovenop de energie uit andere voedingsmiddelen. Maar populatiestudies suggereren dat matige alcoholconsumptie bescherming zou kunnen bieden tegen obesitas, vooral bij vrouwen.

16 In diverse onderzoeken is nagegaan wat de invloed is van alcoholconsumptie op eetlust, lichaamsgewicht en obesitas. Eetlust Een kort literatuuroverzicht laat zien dat de energie uit alcohol geen energie uit andere bronnen vervangt, maar er bovenop komt.

Dit leidt op de korte termijn tot overconsumptie van energie. Daarnaast leidt alcoholconsumptie vlak voor of bij de maaltijd er doorgaans toe dat mensen meer eten. Dit komt waarschijnlijk omdat de beloningseffecten op de korte termijn van eten dan intenser worden beleefd 16 en mogelijk omdat alcohol de beloningswaarde van voedsel verhoogt.

 • 17 Lichaamsgewicht en obesitas Het lijkt erop dat matige alcoholconsumptie een minder waarschijnlijke risicofactor is voor obesitas dan zwaar drinken en binge drinking , die beide consistent blijken samen te hangen met vetzucht;

14 Een systematische review toont aan dat gewichtstoename samengaat met een hoge alcoholconsumptie. Bij matige consumptie maakt het verschil welke drank wordt gedronken. Wijn lijkt te beschermen tegen aankomen, terwijl sterkedrank eerder zorgt voor een toename in lichaamsgewicht.

 • 18 Voor bier is er niet genoeg wetenschappelijk bewijs, met name als het gaat om vrouwen;
 • 1 Bij mannen zou bierconsumptie tot 500 ml per dag niet leiden tot een toename van het lichaamsgewicht;
 • 1 Andere factoren die het effect van alcohol op lichaamsgewicht beïnvloeden De relatie tussen lichaamsgewicht en alcoholconsumptie is complex;

Niet alleen de hoeveelheid alcohol en de soort drank die gedronken wordt is van belang, ook drinkpatronen, geslacht, soort drank en levensstijl kunnen een rol spelen. Drinkpatronen Drinkpatronen kunnen van invloed zijn op de relatie tussen alcoholconsumptie en lichaamsgewicht.

Een populatiestudie laat zien dat in een groep mannen die matig dronken (30–100 gram per week), degenen die dagelijks dronken een lagere Body Mass Index (BMI) hadden en een kleinere buikomvang dan degenen die 1 tot 2 dagen of 3 tot 6 dagen per week dronken.

De resultaten voor wijn- en bierconsumptie kwamen overeen, 19 en eerdere populatiestudies toonden gelijksoortige resultaten. Het lijkt erop dat degenen die de grootste hoeveelheden alcohol drinken, en dat onregelmatig doen ( binge drinking ), het meeste overgewicht hadden.

Frequente lichte of matige alcoholconsumptie toont geen verband met gewichtstoename. 20-22 Sekse Vrouwen van middelbare leeftijd die matig drinken, zouden zelfs minder risico lopen op gewichtstoename. Een populatiestudie laat zien dat vrouwen met een normaal gewicht die na de menopauze matig alcohol dronken (gemiddeld 19,4 gram per dag), een lager relatief risico hebben op overgewicht (35%) of obesitas (88%).

23 Deze resultaten komen overeen met eerder gepubliceerde bevindingen. 24-30 Soort drank en levensstijl Hoewel sommige studies suggereren dat bier een grotere bijdrage levert aan obesitas dan wijn, wordt in andere studies voor beide dranken een gelijksoortig effect gevonden.

1 Experimentele studies suggereren weer dat wijn tot meer voedselinname leidt dan bier. 31  Als het gaat om leefstijlfactoren die samenhangen met obesitas, verschillen mensen die bier drinken in meerdere opzichten van mensen die niet drinken of die wijn verkiezen.

Zo lijken bierdrinkers minder gezond te eten dan wijndrinkers 32-34 en roken bierdrinkers vaker. 32,35,36 Lichamelijke activiteit kan ook een factor zijn die de onderzoeksresultaten beïnvloedt. Het is lastig om nauwkeurig voor al deze factoren te corrigeren.

 • 1 Mensen die frequent een matige hoeveelheid alcohol consumeren, hebben wellicht in het algemeen een gezondere leefstijl, die ook beschermt tegen gewichtstoename;
 • Al met al is obesitas een multifactoriële aandoening, en valt moeilijk in te schatten welke invloed alcohol heeft als afzonderlijke factor;

14 Metabool syndroom Metabool syndroom is een clustering van risicofactoren, waaronder obesitas (grote buikomtrek), insulineresistentie, hoog gehalte aan triglyceriden in het bloed, laag HDL-cholesterol en een hoge bloeddruk. Samen resulteren deze in een vervijfvoudiging van het risico op diabetes type 2 en een verdrievoudiging van het risico op hart- en vaatziekten.

Metabool syndroom kan ook het risico op kanker vergroten. 37 Een op de zes Europeanen heeft metabool syndroom. In sommige landen is dit zelfs een op drie. 38 Metabool syndroom en alcoholconsumptie Uit twee meta-analyses blijkt een J-vormig verband te bestaan tussen alcoholconsumptie en metabool syndroom.

De hoeveelheid alcohol die verband houdt met een positief effect varieert. De ene meta-analyse laat zien dat een alcoholinname van minder dan 40 gram per dag bij mannen en minder dan 20 gram per dag bij vrouwen het voorkomen van metabool syndroom duidelijk vermindert, met 16% bij mannen en 25% bij vrouwen, in vergelijking met niet-drinkers.

39 De andere meta-analyse toont een duidelijk verlaagd relatief risico op metabool syndroom van 14% bij heel lage alcoholconsumptie (0,1–5,0 gram per dag). Bij consumptie van 35 gram alcohol per dag is het risico juist sterk verhoogd: 86%.

40 De afbraak van alcohol in het lichaam Alcohol wordt vooral in het lichaam opgenomen via de dunne darm, en wordt afgebroken in de lever. Slechts 5% van de geconsumeerde alcohol verlaat het lichaam direct door uitscheiding via urine, adem en zweet. De enzymen alcohol-dehydrogenase (ADH) en aldehyde-dehydrogenase (ALDH) in de lever kunnen per uur ongeveer 7 gram alcohol afbreken.

 • 41 ADH zet alcohol om in acetaldehyde, een kankerverwekkende stof;
 • Acetaldehyde kan zich hechten aan mutaties in het DNA, en kan zelf ook mutaties veroorzaken, waardoor het risico van ongelimiteerde celgroei toeneemt;

ALDH zet acetaldehyde om in het niet-toxische acetaat, en dat wordt weer omgezet in kooldioxide (CO 2 ) of Acetyl-CoA, een substraat voor energieproductie in het lichaam (zie figuur 3). 42 Figuur 3. Afbraak van alcohol in het lichaam MEOS-afbraak Als gedurende minimaal een week meer dan 40 gram alcohol per dag wordt geconsumeerd, treedt nog een ander afbraakmechanisme in werking: het microsomale ethanol oxidatie systeem (MEOS). Het eiwit CYP2E1 dat hierbij betrokken is, wordt in verband gebracht met de activering van kankerverwekkende reactieve zuurstofverbindingen (ROS). 43 Het effect van alcohol op de oxidatie van vet Het menselijk lichaam kan alcohol niet opslaan. Wanneer alcohol geconsumeerd wordt, start de afbraak onmiddellijk.

De oxidatie van andere macronutriënten wordt daardoor onderdrukt. Dit betekent ook dat de vetoxidatie afneemt, zolang het lichaam nog bezig is de alcohol te metaboliseren. 44,45 Calorieën in drank en snacks Mannen hebben gemiddeld zo’n 2.

500 kilocalorieën (kcal) per dag nodig. Voor vrouwen is dit 2. 000 kcal. Als iemand meer calorieën inneemt dan hij of zij verbrandt en niet voldoende beweegt, zal het lichaamsgewicht stijgen. Ook de snacks die bij het drinken van bier worden gegeten, verhogen de calorie-inname (zie tabel 3). Calorieën (bij benadering) van eten en drank * Porties verschillen binnen Europa ** Afgerond op de dichtstbijzijnde 5 kilocalorieën Gegevens afkomstig van de voedingsmiddelentabellen van 16 Europese landen via EuroFir. org Onthoud: bier is niet altijd de enige oorzaak van een ‘bierbuik’ Veel mensen denken dat je van bier een dikke buik krijgt; in de volksmond de ‘bierbuik’. Er is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat een matige bierconsumptie (van minder dan 500 ml per dag) de oorzaak is van een grote buikomtrek.

 • Tabel 3;
 • Een hogere bierinname lijkt wel verband te houden met een dikkere buik;
 • 1 Als het niet het bier is, waar komt de ‘bierbuik’ dan vandaan? Het verschijnsel kan te maken hebben met het eetpatroon en de levensstijl van de bierdrinker;
See also:  Was Ist Ein Gesundes Frühstück?

Mensen die vooral bier drinken lijken minder gezond te eten dan mensen die wijn verkiezen of die helemaal geen alcohol drinken. Deze verschillen kunnen grotendeels verklaard worden door andere socio-economische factoren en levensstijl, vooral roken en weinig bewegen.

Als gecorrigeerd wordt voor deze factoren, lijkt het eetpatroon van bierdrinkers niet veel te verschillen van dat van wijndrinkers. Daarom lijkt het het meest waarschijnlijk dat demografische factoren een belangrijkere rol spelen bij het ontstaan van een ‘bierbuik’ dan alleen de consumptie van bier.

46.

Welk bier bevat het minste suiker?

Hoe kan bier alcoholvrij zijn? – Om alcoholvrij bier te krijgen zijn er twee methodes. Bij de ene manier wordt er gewoon bier gebrouwen, waar men later de alcohol weer uithaalt. Dit gebeurt door destillatie. Hiermee verdwijnen er ook wat aroma’s uit het bier, die door de fabrikant weer toegevoegd kunnen worden.

De andere manier van alcoholvrij bier maken is door een speciaal soort gist te gebruiken. Het gistingsproces kan daarbij gestopt worden net voor er alcohol gevormd wordt in het proces. Alcoholvrij bier dat op de eerste manier is gemaakt (bijvoorbeeld Heineken 0.

0) bevat minder suikers dan het alcoholvrije bier dat via de tweede methode is gemaakt (bijvoorbeeld Grolsch 0. 0).

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Verschillende sporten

Activiteit Verbruik/uur Verbruik iemand van 60kg/uur
Traplopen 6. 00 kcal 360 kcal
Wandelen (3 km/u) 2,50 kcal 150 kcal
Wandelen (4 km/u) 3,25 kcal 195 kcal
Wandelen (5 km/u) 4,00 kcal 240 kcal

.

Hoeveel calorieën zitten in een boterham?

1 bolletje (50 gram) bruin brood bevat: –

Energie 118 kcal
Vet 0,8 g
– waarvan verzadigd 0,2 g
Koolhydraten 21,4 g
– waarvan suikers 1 g
Vezels 2,5 g
Eiwit 4,9 g
Zout 0,51 g

Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen? Vul dan de caloriechecker onderaan deze pagina in.

Is alcoholvrij bier een dikmaker?

Alcoholvrij bier heeft diverse gezondheidsvoordelen ten opzichte van alcoholhoudende dranken. Een van de voordelen is dat een 0. 0 aanmerkelijk minder calorieën bevat dan een gewoon glas bier met alcohol. Laten we eerst even een aloud misverstand de wereld uit helpen.

Je krijgt geen bierbuik van bier bij een normale bierconsumptie. Ja, als je elke dag liters bier drinkt, zul je aankomen. Maar dat geldt bij zo ongeveer alles wat je eet en drinkt: overdaad schaadt. Drink je tot twee glazen bier per dag en drink je een paar dagen per week niet, dan is er niets aan de hand.

Dan past bier prima in een verantwoorde levensstijl.

Waar zitten meer calorieën in bier of wijn?

Caloriebron – Alcoholische dranken kunnen zorgen voor een hoger gewicht. Dat wordt nog vaak over het hoofd wordt gezien door wie gezond wil leven. 1 gram zuivere alcohol staat voor 7 Kcal terwijl bijvoorbeeld koolhydraten (zetmeel en suikers) 4 Kcal per gram leveren. Aangezien een standaardglas alcohol 10 gram zuivere alcohol bevat, levert dat alvast 70 Kcal per glas. Hoeveel calorieën je consumeert door het drinken, hangt niet alleen af van het aantal gram zuivere alcohol maar ook van het soort alcoholische drank:

 • Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo’n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal.
 • Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal.
 • Omdat ze naast alcohol vaak ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn cocktails en mixdranken de grootste dikmakers. Hetzelfde geld voor likeuren die veel suikers kunnen bevatten.

Hoeveel calorieën in een flesje Hertog Jan?

Voedingswaarden

Soort Per 100 Milliliter
Energie 179 kJ (43 kcal)
Vet 0 g
waarvan verzadigd 0 g
Koolhydraten 3. 1 g

.

Hoeveel kom je aan van bier?

Mensen denken vaak dat het drinken van alcoholische dranken, vooral bier, leidt tot gewichtstoename, met name rondom de buik. De wetenschappelijke kennis hierover is echter niet eenduidig. Alcoholische dranken bevatten zeker calorieën en bij een hoge inname is er ook een toename in lichaamsgewicht te zien. Maar bij matige alcoholconsumptie, in het bijzonder bij vrouwen, lijkt er geen verband te zijn met een hoger lichaamsgewicht. Direct naar: Obesitas in Europa Calorieën uit bier Effecten van alcohol op eetlust, lichaamsgewicht en obesitas Andere factoren die het effect van alcohol op lichaamsgewicht beïnvloeden Metabool syndroom De afbraak van alcohol in het lichaam Onthoud: Bier is niet altijd de enige oorzaak van een ‘bierbuik’ Obesitas in Europa Overgewicht en obesitas hebben in Europa epidemische vormen aangenomen. 2 Uit gegevens van 19 lidstaten van de EU blijkt dat het percentage van de volwassenen (18 jaar en ouder) met overgewicht of obesitas in 2008 varieerde van 37% tot 57% bij vrouwen, en van 51% tot 69% bij mannen. 3 Obesitas levert een grote bijdrage aan de wereldwijde ziektelast, met name door chronische ziektes en beperkingen.

 • 4 Een toename van het vetpercentage in het lichaam is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2, een verstoord vetmetabolisme en hart- en vaatziekten, en wordt geassocieerd met veel andere gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsontsteking, bepaalde soorten kanker, psychische problematiek, en met een hoger sterfterisico;

5-11 Calorieën uit bier Net als bijna alles wat we eten of drinken, bevat bier calorieën. Twee derde daarvan is afkomstig van de alcohol, een derde van de koolhydraten. Een te verwaarlozen hoeveelheid komt uit eiwitten. Deze verhoudingen kunnen overigens verschillen, afhankelijk van de samenstelling van het bier, de alcoholische sterkte en hoe het is gebrouwen.

12 Calorieën uit alcohol De grootste bron van energie in bier is alcohol, met een energiewaarde van 7 kcal per gram. Omdat het lichaam alcohol niet kan opslaan en het beschouwt als een schadelijke stof, wordt het direct afgebroken.

Die afbraak krijgt dan ook voorrang boven de afbraak van andere voedingsstoffen, hoewel kleine hoeveelheden alcohol, bij een maaltijd, het energieverbruik mogelijk kunnen stimuleren. 13,14 Calorieën uit koolhydraten Door koolhydraten te verbranden, maakt het lichaam 4 kcal per gram koolhydraten vrij.

Het aantal koolhydraten in bier varieert van 20–30 gram per liter. 15 Bier bevat per glas ongeveer dezelfde hoeveelheid koolhydraten als zoete witte wijn, minder koolhydraten dan likeur, en meer dan droge witte wijn.

See also:  Wie Viel Kalorien Am Tag Um Zuzunehmen?

47 Effecten van alcohol op eetlust, lichaamsgewicht en obesitas Wie meer calorieën eet dan hij verbrandt, komt aan in gewicht. De energie die alcoholische dranken leveren, komt bovenop de energie uit andere voedingsmiddelen. Maar populatiestudies suggereren dat matige alcoholconsumptie bescherming zou kunnen bieden tegen obesitas, vooral bij vrouwen.

16 In diverse onderzoeken is nagegaan wat de invloed is van alcoholconsumptie op eetlust, lichaamsgewicht en obesitas. Eetlust Een kort literatuuroverzicht laat zien dat de energie uit alcohol geen energie uit andere bronnen vervangt, maar er bovenop komt.

Dit leidt op de korte termijn tot overconsumptie van energie. Daarnaast leidt alcoholconsumptie vlak voor of bij de maaltijd er doorgaans toe dat mensen meer eten. Dit komt waarschijnlijk omdat de beloningseffecten op de korte termijn van eten dan intenser worden beleefd 16 en mogelijk omdat alcohol de beloningswaarde van voedsel verhoogt.

17 Lichaamsgewicht en obesitas Het lijkt erop dat matige alcoholconsumptie een minder waarschijnlijke risicofactor is voor obesitas dan zwaar drinken en binge drinking , die beide consistent blijken samen te hangen met vetzucht.

14 Een systematische review toont aan dat gewichtstoename samengaat met een hoge alcoholconsumptie. Bij matige consumptie maakt het verschil welke drank wordt gedronken. Wijn lijkt te beschermen tegen aankomen, terwijl sterkedrank eerder zorgt voor een toename in lichaamsgewicht.

18 Voor bier is er niet genoeg wetenschappelijk bewijs, met name als het gaat om vrouwen. 1 Bij mannen zou bierconsumptie tot 500 ml per dag niet leiden tot een toename van het lichaamsgewicht. 1 Andere factoren die het effect van alcohol op lichaamsgewicht beïnvloeden De relatie tussen lichaamsgewicht en alcoholconsumptie is complex.

Niet alleen de hoeveelheid alcohol en de soort drank die gedronken wordt is van belang, ook drinkpatronen, geslacht, soort drank en levensstijl kunnen een rol spelen. Drinkpatronen Drinkpatronen kunnen van invloed zijn op de relatie tussen alcoholconsumptie en lichaamsgewicht.

Een populatiestudie laat zien dat in een groep mannen die matig dronken (30–100 gram per week), degenen die dagelijks dronken een lagere Body Mass Index (BMI) hadden en een kleinere buikomvang dan degenen die 1 tot 2 dagen of 3 tot 6 dagen per week dronken.

De resultaten voor wijn- en bierconsumptie kwamen overeen, 19 en eerdere populatiestudies toonden gelijksoortige resultaten. Het lijkt erop dat degenen die de grootste hoeveelheden alcohol drinken, en dat onregelmatig doen ( binge drinking ), het meeste overgewicht hadden.

 1. Frequente lichte of matige alcoholconsumptie toont geen verband met gewichtstoename;
 2. 20-22 Sekse Vrouwen van middelbare leeftijd die matig drinken, zouden zelfs minder risico lopen op gewichtstoename;
 3. Een populatiestudie laat zien dat vrouwen met een normaal gewicht die na de menopauze matig alcohol dronken (gemiddeld 19,4 gram per dag), een lager relatief risico hebben op overgewicht (35%) of obesitas (88%);

23 Deze resultaten komen overeen met eerder gepubliceerde bevindingen. 24-30 Soort drank en levensstijl Hoewel sommige studies suggereren dat bier een grotere bijdrage levert aan obesitas dan wijn, wordt in andere studies voor beide dranken een gelijksoortig effect gevonden.

1 Experimentele studies suggereren weer dat wijn tot meer voedselinname leidt dan bier. 31  Als het gaat om leefstijlfactoren die samenhangen met obesitas, verschillen mensen die bier drinken in meerdere opzichten van mensen die niet drinken of die wijn verkiezen.

Zo lijken bierdrinkers minder gezond te eten dan wijndrinkers 32-34 en roken bierdrinkers vaker. 32,35,36 Lichamelijke activiteit kan ook een factor zijn die de onderzoeksresultaten beïnvloedt. Het is lastig om nauwkeurig voor al deze factoren te corrigeren.

1 Mensen die frequent een matige hoeveelheid alcohol consumeren, hebben wellicht in het algemeen een gezondere leefstijl, die ook beschermt tegen gewichtstoename. Al met al is obesitas een multifactoriële aandoening, en valt moeilijk in te schatten welke invloed alcohol heeft als afzonderlijke factor.

14 Metabool syndroom Metabool syndroom is een clustering van risicofactoren, waaronder obesitas (grote buikomtrek), insulineresistentie, hoog gehalte aan triglyceriden in het bloed, laag HDL-cholesterol en een hoge bloeddruk. Samen resulteren deze in een vervijfvoudiging van het risico op diabetes type 2 en een verdrievoudiging van het risico op hart- en vaatziekten.

 1. Metabool syndroom kan ook het risico op kanker vergroten;
 2. 37 Een op de zes Europeanen heeft metabool syndroom;
 3. In sommige landen is dit zelfs een op drie;
 4. 38 Metabool syndroom en alcoholconsumptie Uit twee meta-analyses blijkt een J-vormig verband te bestaan tussen alcoholconsumptie en metabool syndroom;

De hoeveelheid alcohol die verband houdt met een positief effect varieert. De ene meta-analyse laat zien dat een alcoholinname van minder dan 40 gram per dag bij mannen en minder dan 20 gram per dag bij vrouwen het voorkomen van metabool syndroom duidelijk vermindert, met 16% bij mannen en 25% bij vrouwen, in vergelijking met niet-drinkers.

39 De andere meta-analyse toont een duidelijk verlaagd relatief risico op metabool syndroom van 14% bij heel lage alcoholconsumptie (0,1–5,0 gram per dag). Bij consumptie van 35 gram alcohol per dag is het risico juist sterk verhoogd: 86%.

40 De afbraak van alcohol in het lichaam Alcohol wordt vooral in het lichaam opgenomen via de dunne darm, en wordt afgebroken in de lever. Slechts 5% van de geconsumeerde alcohol verlaat het lichaam direct door uitscheiding via urine, adem en zweet. De enzymen alcohol-dehydrogenase (ADH) en aldehyde-dehydrogenase (ALDH) in de lever kunnen per uur ongeveer 7 gram alcohol afbreken.

 • 41 ADH zet alcohol om in acetaldehyde, een kankerverwekkende stof;
 • Acetaldehyde kan zich hechten aan mutaties in het DNA, en kan zelf ook mutaties veroorzaken, waardoor het risico van ongelimiteerde celgroei toeneemt;

ALDH zet acetaldehyde om in het niet-toxische acetaat, en dat wordt weer omgezet in kooldioxide (CO 2 ) of Acetyl-CoA, een substraat voor energieproductie in het lichaam (zie figuur 3). 42 Figuur 3. Afbraak van alcohol in het lichaam MEOS-afbraak Als gedurende minimaal een week meer dan 40 gram alcohol per dag wordt geconsumeerd, treedt nog een ander afbraakmechanisme in werking: het microsomale ethanol oxidatie systeem (MEOS). Het eiwit CYP2E1 dat hierbij betrokken is, wordt in verband gebracht met de activering van kankerverwekkende reactieve zuurstofverbindingen (ROS). 43 Het effect van alcohol op de oxidatie van vet Het menselijk lichaam kan alcohol niet opslaan. Wanneer alcohol geconsumeerd wordt, start de afbraak onmiddellijk.

De oxidatie van andere macronutriënten wordt daardoor onderdrukt. Dit betekent ook dat de vetoxidatie afneemt, zolang het lichaam nog bezig is de alcohol te metaboliseren. 44,45 Calorieën in drank en snacks Mannen hebben gemiddeld zo’n 2.

500 kilocalorieën (kcal) per dag nodig. Voor vrouwen is dit 2. 000 kcal. Als iemand meer calorieën inneemt dan hij of zij verbrandt en niet voldoende beweegt, zal het lichaamsgewicht stijgen. Ook de snacks die bij het drinken van bier worden gegeten, verhogen de calorie-inname (zie tabel 3). Calorieën (bij benadering) van eten en drank * Porties verschillen binnen Europa ** Afgerond op de dichtstbijzijnde 5 kilocalorieën Gegevens afkomstig van de voedingsmiddelentabellen van 16 Europese landen via EuroFir. org Onthoud: bier is niet altijd de enige oorzaak van een ‘bierbuik’ Veel mensen denken dat je van bier een dikke buik krijgt; in de volksmond de ‘bierbuik’. Er is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat een matige bierconsumptie (van minder dan 500 ml per dag) de oorzaak is van een grote buikomtrek.

Tabel 3. Een hogere bierinname lijkt wel verband te houden met een dikkere buik. 1 Als het niet het bier is, waar komt de ‘bierbuik’ dan vandaan? Het verschijnsel kan te maken hebben met het eetpatroon en de levensstijl van de bierdrinker.

Mensen die vooral bier drinken lijken minder gezond te eten dan mensen die wijn verkiezen of die helemaal geen alcohol drinken. Deze verschillen kunnen grotendeels verklaard worden door andere socio-economische factoren en levensstijl, vooral roken en weinig bewegen.

 1. Als gecorrigeerd wordt voor deze factoren, lijkt het eetpatroon van bierdrinkers niet veel te verschillen van dat van wijndrinkers;
 2. Daarom lijkt het het meest waarschijnlijk dat demografische factoren een belangrijkere rol spelen bij het ontstaan van een ‘bierbuik’ dan alleen de consumptie van bier;

46.